Vroeger was alles beter.

De groentehandel  is een vraag en aanbod handel. In de tijd dat mijn Opa tuinder was, was dit heel letterlijk. Alles werd naar de veiling gereden en daar kwamen het product en de klanten samen. Er werd gekeken, berekend en verkocht. Bij veel vraag en weinig aanbod waren er hoge prijzen en bij veel aanbod en weinig vraag lage prijzen. Simpel en efficiënt.

Tegenwoordig proberen wij als Nederlanders alles in de hand te houden, groenteprijzen worden bepaalt op gevoel. Wat denken we dat de consumenten gaan consumeren, wat denken we dat er geproduceerd wordt.

De afgelopen weken was er niet veel zon, er werd links en rechts wat gewisseld in komkommerland en dit betekend dat er niet veel product aanwezig was. Daarentegen was het nog eerder stampotweer dan dat er salades werden genuttigd dus de verhouding tussen vraag en aanbod moest toch aardig stabiel zijn. Dit was te zien aan de komkommerprijzen vrijdag 18 mei 31 cent!

Een paar dagen later vindt er een omschakeling plaats en is het mooi weer, heel Nederland haalt de barbecue uit de schuur, lekker komkommerweer. Natuurlijk is het aanbod groter nu de zon een beetje helpt, maar je zou toch denken dat er ook meer vraag is dus nog steeds een stabiele markt. De komkommerprijs maandag 21 mei 19 cent, snap jij het?

Ook lijkt het wel of bepaalde winkelketens een hele grote invloed hebben op de prijzen. Vorige week, week 21 zakte de komkommerprijs weg naar 14 cent. Dit was niet echt te verklaren. Deze week in de aanbieding komkommers voor 25 cent per stuk.

De versnippering in de markt speelt hier natuurlijk een grote rol in, er zijn zoveel partijen die komkommers aanbieden en al die partijen willen 1 ding niet en dat is aan de eind van de week de schuur nog vol komkommers hebben staan.

Vroeger was alles beter is een spreuk die mij niet zo ligt, maar wat betreft de komkommerhandel moet ik mijn opa gelijk geven. Het zou toch fijn zijn als we weer duidelijk hebben wat de vraag  en aanbod is op een bepaald moment. Dat er bij veel vraag en weinig aanbod hoge prijzen zijn en bij veel aanbod en weinig vraag lage prijzen.

Simpel en efficiënt!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>