Tuinbouw, Winterkou en Elfstedentocht.

Terwijl in heel Nederland de elfstedenkoorts oplaait en de rayonhoofden hun eerste vergadering belegd hebben zitten wij hier in Drenthe te zwoegen om de kassen warm te houden. Een tropische plant kweken met – 12 is niet simpel!

 S’ Nacht het bed uit om WKK te ontstoren, ketel te resetten. ‘s morgens ontdekken dat de gasprijs weer is opgelopen tot 29 cent en dat de komkommerprijzen nu toch echt moeten oplopen om enigszins rendement uit de belichting te kunnen halen.

 Als kind zag ik al deze nadelen niet. Ik genoot van het schaatsen en vond het voornamelijk raar dat mijn vader daar niet net zo veel plezier in had.

 Ik denk dat het sowieso tekenend is voor tuinders in Drenthe dat het humeur afhankelijk is  van de bedrijfssituatie. Hoe gaat het: “goed, komkommers zijn duur” of juist:”slecht, er groeit niets”. Ik betrap zelf mezelf erop dat ik dit soort antwoorden geef op de deze vraag.

 Het grootste probleem hierin is dat het de laatste jaren natuurlijk niet zo geweldig is gelopen in de tuinbouw. Voor je het weet zit je alleen maar te klagen over hoe slecht het nu allemaal weer niet is. Terwijl het natuurlijk super is als we in januari alweer de eerste komkommers kunnen oogsten, de kas weer groen staat en er op jaar basis weer 20 miljoen van deze groene monsters het bedrijf verlaten. Maar zolang er constant onder de kostprijs geteeld moet worden blijft het een strijd.

 Laatst was de film over de Elfstedentocht van ‘63 op televisie. Hierin werden 3 mannen gevolgd die de barre tocht over200 kilometerlangs de 11 Friese steden aangaan en hierin enorm worden belemmert door de kou, de wind en de organisatie die het ze moeilijk maakt en uiteindelijk bereiken ze net voor de eindtijd de finish.

 Daarin komt naar voren dat positief zijn, doorzettingsvermogen , creativiteit en een duidelijk doel voor ogen hebben je in meerdere situaties goed van pas kunnen komen. Door deze eigenschappen lukt het deze mannen om de tocht der tochten uit te rijden. Ik hoop dat wij over deze eigenschappen beschikken en daarmee nog lang kunnen genieten van het roerige tuinbouwleven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>