Energiebesparingen noodzakelijker dan ooit…

Als glastuinbouwbedrijf telen we bijna het hele jaar door. Dit betekent ook jaarrond een warme kas met een hoog energieverbruik. De basis voor energiebesparing vormen de energiebesparende maatregelen, zoals o.a.: rookgascondensors, gevel scherming, energieschermen en wkk installaties. Verder is ook de klimaatcomputer uitgerust met diverse energiebesparende regelingen. 

Warmte opslaan in de nacht…

Het CO2 in de rookgassen wordt weer toegepast als meststof voor de planten. CO2 is een belangrijke groeifactor. Daarom worden de rookgassen uit de WKK- installaties gereinigd en daarna gedoseerd in de kassen.

WKK ofwel warmte-kracht koppeling…

Deze WKK instalatie zorgen ervoor dat de energiekosten beheersbaar blijven. De WKK- instalatie produceert electriciteit uit gas. De restwarmte die hieruit onstaat wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. De geproduceerde CO2 in de rookgassen wordt als meststof voor de planten toegepast.

In totaal verbruikt ons bedrijf plus minus 7.000.000 m3 gas per jaar en wordt er 22.000 megawat electriciteit geproduceerd. De geproduceerde electriciteit wordt deels zelf gebruikt en deels teruggeleverd aan het electriciteitsnet en kan ongeveer 8000 gezinnen van electriciteit voorzien.