Onzekerheid

Niets in het leven is zeker, de enige zekerheid die je heb is dat de zon weer opkomt en meer van die clichés. Onzekerheid maakt bang, onzekerheid geeft hoop en van onzekerheid wordt je zelf vaak onzeker.

Binnen de agrarische sector zijn veel dingen onzeker. We weten niet wat we gaan oogsten, we weten niet wat het weer doet, hoe de energieprijzen zich houden wat de prijzen van de verschillende producten gaan doen. We maken ons product tegen een zo laag mogelijke kostprijs en we hopen dat dit tegen een zo hoog mogelijke omzet verkocht wordt.

Elke maand is het weer afwachten wat de omzet is geweest. Ik heb altijd geleerd dat begrotingen leugenbriefjes zijn, en binnen de tuinbouw klopt dit zeker.

Elk jaar is het vaak schakelen, waar leggen we de focus dit jaar, waar liggen dit jaar de pijnpunten. Dit soort dingen kun je niet jaren vooruit plannen. Natuurlijk heb je een lange termijn visie, iets waar je naar toe wilt streven. Maar hoe je daar gaat komen is elke keer weer verschillend.

Het leven speelt zich dan ook heel erg af in het nu. Wat er in het verleden heeft gespeeld kunnen we niet meer veranderen. Hoe het in de toekomst zal gaan weten we niet. Op dit moment zijn de rollen zo verdeelt en hiermee proberen we het bedrijf zo goed mogelijk draaiende te houden.

Hoe ouder je wordt hoe meer er verschuivingen plaats vinden in deze denkwijze. Mijn opa grijpt vaak naar het verleden leeft in het nu en maakt weinig toekomstplannen. Het feit is natuurlijk dat zijn toekomst ook korter zal zijn dan zijn verleden. Mijn vader leeft in het nu. Ik de jonge generatie zoek het veel meer in de toekomst. Hoe kunnen we nu alles zo maken dat we later…..    Binnen een familiebedrijf zorg dit zeker voor verschillende denkwijze en visies.

Omgaan met deze onzekerheden is iets wat je moet leren. Ik denk dat vrouwen daar meer last van hebben dan mannen. We zijn van nature op zoek naar een veilig nest voor onze kuikens terwijl de mannen erop uit gaan. Niets is zeker en dat is de grootste zekerheid die we hebben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>