Meldpunt Midden en Oost Europeanen (MOE)

Zoals veel tuinbouw bedrijven werken wij met Poolse medewerkers. De eerste polen die 12 jaar geleden in Erica aankwamen gingen in onze kassen aan het werk. Er werden drie broertjes in tuinbroekjes, zonder tanden bij ons op de dam gedropt.

In de loop van de jaren zijn de polen compleet geïntegreerd binnen ons bedrijf. Ze werken samen met de Nederlanders ze wonen bij ons en hebben genoeg privacy en alle voorzieningen die ze nodig hebben. Zowel wij als de polen zijn zeer tevreden!   

Nu is het alweer een poosje geleden dat de PVV het meldpunt midden en oost Europeanen, heeft geopend ( voor mensen uit de MOE landen, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije, Cyprus en Malta.) waar veel over te doen is geweest.

Ik lees ook de berichten over dronken polen in auto’s en overlast op campings, maar als ik werd opgesloten door een asperge boerin had ik ook een borrel nodig!

Het is natuurlijk niet goed te praten, maar wat doen we met alle andere mensen die een overtreding begaan. Dan gaan we toch gewoon naar de politie.

Toch werden er binnen 1 week 46.000 klachten geplaatst via het meldpunt, dit betekend toch dat je het wel serieus moet nemen. Allemaal mensen die links of rechtsom hinder ondervinden van een mede Europeaan.

Het is een probleem van alle tijden, arbeidsmigranten komen al jaren naar ons land om te werken. In de jaren 60 ging de wederopbouw en de industrialisatie zo voorspoedig dat we eerst uit Spanje/ Italië en later uit Turkije en Marokko mensen haalden die ons moesten helpen. Jaren lang zijn de Turken en Marokkanen de boosdoeners geweest, terwijl ook zij hierheen zijn gehaald om werk te doen waarvoor geen Nederlanders beschikbaar waren.

Ook nu wordt er geprobeerd om bijstandtrekkers in de kassen te verwelkomen, bij de introductiedag kwamen ruim honderd mensen gewoon niet opdagen.

Van de drie broertjes zijn er twee een eigen bedrijf begonnen in Polen. De derde is nog steeds werkzaam bij ons, maar komt nu in zijn eigen auto en heeft inmiddels een kunstgebit. Doordat ze hier werken/ hebben gewerkt kunnen ze zichzelf redden in Polen en hebben ze een goed leven opgebouwd.

Discriminatie, afgunst is van alle tijden. De Marokkanen en Turken hebben het jaren ondervonden en nu zijn het de mensen uit de MOE landen, ik wordt daar zo “moe” van!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>