Mannenwereld.

De tuinbouw is bij uitstek een conservatieve, ongeëmancipeerde mannenwereld. Hier zullen veel mannen het niet mee eens zijn, maar ik ken weinig andere sectoren waarin de rolverdeling man/ vrouw nog zo overduidelijk aanwezig is en waarin zo weinig vrouwen in hogere functies werkzaam zijn en waarin familietradities en gewoontes jarenlang in bepaalde bedrijven en families blijven bestaan.  

Binnen onze studieclubje en bij andere bijeenkomsten ben ik vaak de enige vrouw. Ik gedij wel goed in een mannen wereld, ik kan lachen om de grapjes hou van de recht voor de raap en het niet moeilijk doen.

Verder ben ik een vrij feministische vrouw ik geloof heel erg dat vrouwen en mannen gelijk zijn en ik vind dat wij als vrouw dezelfde capaciteiten hebben als een man. Ik had graag gestreden voor stemrecht, baas in eigen buik en alle andere rechten die mijn voorgangers verworven hebben maar dit was (gelukkig) niet meer nodig.

Bij ons is de rolverdeling ook vrij ouderwets. Mijn broer is mijn vaders rechterhand en hij werkt in de kas zorgt voor de planten, lost storingen op, repareert alles wat kapot is, vult de kunstmestbakken bij en spoort ons personeel aan. Ik, de linkerhand vervul de papier taken, doe de boekhouding, administratie, registraties, begrotingen, maandcijfers en zorg dat we alle controles weer doorlopen. Dit is toch wel vaker de taak van de vrouw binnen het bedrijf.

Toch zijn ze er wel, vrouwen die voorop lopen tijdens het komkommer snijden, die de handen ruw hebben van het blad en die aan het eind van de dag bezweet maar voldaan de laatste pallets in de vrachtwagen rijden. Vrouwen die op de kop de pompen ontstoppen en zonder zich te bedenken boven op silo’s klimmen. Voor deze vrouwen, niet alleen binnen de tuinbouw maar ook daarbuiten heb ik groot respect. De vrouwen die niet terugdeinzen voor een kapotte machine, die niet bang zijn op nat of vies te worden die letterlijk hun mannetje staan. Deze vrouwen laten zien dat ook vrouwen alles kunnen en dat we niet minder, zwakker zijn dan de mannen.

Binnen ons bedrijf werk het, ik ben ook beter in het papierwerk en heb het geduld om de hele dag op kantoor te zitten en mijn broer heeft van nature meer gevoel voor techniek. Ook vind ik het niet zo erg dat als er storingen zijn om 1 uur s’nachts ik me dan nog een keertje mag omdraaien.  

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>