Globalisering.

De wereld wordt steeds kleiner, natuurlijk niet letterlijk maar met de nieuwe wegen, de snelle auto’s en de vliegtickets die steeds goedkoper worden ben je sneller op een andere plek. Ook het internet speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, maar dat hoef ik niemand uit te leggen.

Mijn schoonvader heeft altijd veel in het buitenland gezeten voor zijn werk. In de jaren 80 zat hij veel in België dit was toen die tijd voor 6 maanden omdat het niet de moeite was om hellemaal naar huis te rijden in het weekeind. Mijn vriend rijdt in 1 dag naar Bussel en weer terug. En dan is hij in de tussentijds ook nog aan het werk geweest.

Hoogeveen was 10 jaar geleden vanaf Erica ( waar wij wonen) een half uur rijden, nu nog maar een kwartiertje. Terwijl de afstand echt hetzelfde is gebleven.

Ik denk dat dit kleiner worden van de wereld voor de agrarische sector niet positief is. Nederland staat niet bekend als het land waar de arbeid goedkoop is, de energiekosten zijn hier skye high en de zon schijnt hier nou ook niet zo heel veel. Het is bijvoorbeeld in Spanje al goedkoper om komkommers te maken.

Laatst hoorde ik van de experts dat het kleiner worden van de afstand binnen Europa geen  globalisering is. We zijn nu eenmaal 1 Europa dus dat is al geen discussie meer.  Maar hoe zal het gaan als de wereld nog kleiner wordt. Halen we dan ook al onze agrarische producten uit Afrika of Rusland. Waar de kostprijs ongetwijfeld nog lager is dan hier. Misschien laten we de Chinezen wel alle producten verbouwen voor ons, staat er straks ook op de komkommers made in China net zoals op de glazen van Ikea en de kleding van de H & M.

Gelukkig zijn er nog wel wat barrières die genomen moeten worden en zijn de meeste agrarische producten niet zo lang houdbaar en de marges niet groot genoeg. Ook stijgen de energiekosten niet alleen voor ons maar hebben vliegtuigen, schepen en treinen hier ook last van. 

Mijn schoonvader had 20 jaar geleden niet kunnen bedenken dat het zo makkelijk zou zijn om binnen europa afstanden af te leggen. Ik vraag me wel eens af hoe dat het over 20, 40 of 80 jaar zal zijn?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>