Europa,

We leven in 1 Europa en veel land en tuinbouwregelingen worden op Europees niveau geregeld. Er wordt er vanuit gegaan dat doordat deze regelingen centraal geregeld worden dit de concurrentie positie tussen de verschillende landen kleiner maakt.

Toch gebeurd dit binnen de tuinbouw niet echt.

Tijdens de EHEC crisis werd er in Nederland veruit de meeste schade geleden. De Nederlandse komkommer tuinder waren net volop in productie terwijl de Spaanse tuinders de planten bijna allemaal slap hadden hangen in de kas. Elke komkommer tuinder binnen Europa die schade leed kon op dat moment een vergoeding krijgen voor de gestorte komkommers en voor het niet oogsten van product. In Spanje is hier ook massaal op gedeclareerd.

Na het coyote verdrag is er afgesproken dat elk land de co2 emissies in kaart brengt en zo elk periode het co2 uitstoot verminderd per land en daardoor het gehele emissie uitstoot verminderd.  Nederland vervult hierin een vooruitstrevende rol.

Buiten de regelingen via de overheid is het ook op andere punten moeilijk om te concurreren met andere landen. In Duitsland zijn de sociale lasten op Poolse werknemer bijna nihil. Groene energie wordt in Duitsland erg gestimuleerd met subsidies waardoor er kassen gebouwd worden voor de verkoop van stroom

In Engeland is de energiemarkt stabiel, daar kunnen tuinders een reële begroting maken over hun energiekosten. In Nederland is het zo dat als Rusland bedenkt dat ze het niet eens zijn met de Europese Unie,  als er in Japan weer een kerncentrale verbrand, als we het idee hebben dat er niet genoeg windt waait dit allemaal redenen kunnen zijn om de energieprijzen torenhoog op te laten lopen.

In Spanje werken mensen uit Tunesië en Egypte gewoon illegaal in de tuinbouw, ze wonen in houten pallets huizen ( zoals wij vroeger hutten bouwden) en verdienen een paar euro per uur. De  “Spaanse” polen hebben het een stuk minder dan in Nederland. Dit is ook niet goed te praten, maar de overheid tolereert dit zodat de tuinders op die manier de kans krijgen om iets te verdienen.

Ik heb geen verstand van politiek en discussies uitlokken hierover is al hellemaal niet mijn bedoeling. Maar soms twijfel ik weleens in hoeverre we kunnen spreken over 1 Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>