Eerlijke handel!

In Nederland is Max Havelaar al jarenlang een begrip. De boeren die de bananen hebben geteeld met een Max Havelaar sticker hebben een eerlijke prijs gekregen voor hun product. De kosten zijn in ieder geval gedekt. Volgens de site van max Havelaar helpt fairtrade de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Het is nodig omdat veel boeren continue in onzekerheid leven over hun inkomen en zonder betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming.

Fairtrade stelt een aantal strikte handelsvoorwaarden.

-       Kopers zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken.

-       Coöperaties ontvangen een fairtrade premie boven op de prijs die zij betalen voor de producten. Er wordt democratisch besloten waar dit aan besteed wordt.

-       Boeren moeten zich organiseren in coöperaties.

-       Boeren moeten zelf ook Fairtrade telen en voldoen aan duidelijk sociale en milieucriteria.

Vanaf het begin van dit jaar worden onze komkommers verkocht onder de kostprijs. De prijs is historisch slecht. Ook wij zijn nu niet in staat de kosten voor onze duurzame productie te dekken. Er wordt constant gezocht naar redenen waarom de prijzen zo slecht zijn, teveel product. Het mooie weer hier en in Spanje. Concurrentie van uit het buitenland. De supermarkten zetten de handelshuizen en daarmee ook onze telelsvereningen zo onderdruk dat wij niets meer te zeggen hebben over de verkoop van ons product. Dus onze plek in de handelsketen is niet meer is dan de aanvoer van onderaf vullen en wachten wat er weer terugkomt aan geld. Zelf wordt er van ons verwacht dat we aan de strikte eisen voldoen die de supermarkt aan ons stelt. Global-gap certificering met 2x per jaar een audit, Wrasp certificering waarbij je precies moet aangeven hoe je met je personeel omgaat. Onverwachte bemonstering op residu analyses en dat niet alleen bij ons op het bedrijf maar ook in de handelshuizen en bij de supermarkten zelf.  Dus dat Fairtrade gedeelte zit wel goed. Ik denk dat ik stichting Max Havelaar even ga bellen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>