2013 Nieuw Jaar!!

Het mag nog net, elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar.

Een nieuw jaar, het maakt mij toch altijd een beetje weemoedig. Een nieuw jaar, nieuwe ronde nieuwe kansen. En ik ben altijd blij als het weer januari is!

Dit heeft vooral te maken met de letterlijke donkere dagen voor kerst binnen ons bedrijf. Een komkommerteelt duurt van januari tot november. In deze periode telen we in 4 kassen 3 rondjes komkommers. Dus we verwijderen onze planten 3 keer en zetten er dan weer nieuwe plantjes op de matten. Dit doen we gespreid zodat we ook gespreid kunnen oogsten en zo een continu productie hebben. Dit gaat zo door totdat het november is.

In november halen we alles leeg, alle planten gaan eruit. Maar niet alleen de planten! De steenwol, het plastic, de buizen gaan omhoog, de bokjes, de druppelaars + installatie de co2darmen de gevelschermen echt alles! En dan is er een kale koude kas. Dan hebben we 4 weken de tijd om alles schoon te spuiten en weer op te bouwen. Deze weken hebben we een kale koude natte kas.

Als dan eind december alles er weer schoon bij ligt, we de lichten weer ontsteken, de eerste planten weer naar binnen worden gereden en de WKK weer staat te brullen naast mijn kantoor en hierdoor er weer warmte gecreëerd wordt dan wordt ik heel erg blij.

Dit jaar kwamen de plantjes pas op 27 december bij ons binnen dus we beginnen dus letterlijk aan een nieuw groeizaam jaar na de donkere weken voor kerst.

In het nieuwe jaar is het ook altijd weer tijd voor goede voornemens. Mijn persoonlijke voornemens zal ik jullie niet mee vermoeien maar ik denk dat wij als agrarisch Nederland ook een paar goede voornemens/doelen moeten nastreven.

 

-         Onze klanten bewuster maken van onze mooie producten.

-         De nieuwe generatie enthousiast maken voor dit mooie vak.

-         De politici, gemeenten, Brussel ervan overtuigen dat ons onze producten heel belangrijk zijn voor Nederland

           en dat het tijd wordt dat ze zich pro agrarisch gaan  opstellen.

Als ik dit zo terug lees hebben we wat missionarissen nodig die het agrarische geloof gaan verkondigen. Die Nederland ingaan om te vertellen wat we doen, hoe we werken en hoe we proberen om een mooi, eerlijk product te produceren en dit op een eerlijke manier in de markt  te zetten.

Hierbij begin ik dus alvast, mensen verdiep je eens in het agrarische/tuinbouw leven. Denk is na waar jouw komkommer, tomaat, aardappel, aardbei of je bos rozen vandaan komt. En voor de agrarische mensen, wees je eigen missionaris stel jezelf en je bedrijf open ( Hoeft niet letterlijk kan ook met een beetje hulp van het internet) en laat mensen zien dat Nederland hele mooie producten maakt. Als we allemaal een beetje “geloof” verkondigen dan kunnen we met elkaar heel veel bereiken.

Een heel gelukkig 2013 allemaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>